Počela sanacija dela deponije „Bubanj“

Na gradskoj deponiji „Bubanj“ počela je sanacija, rekultivacija i zatvaranje segmenta S4, što će produžiti odlaganje otpada na tom prostoru u naredne dve godine. U tom periodu biće izgrađena regionalna deponija „Keleš“ koja će trajno rešiti problem sa odlaganjem otpada u Nišu.

 

Cilj projekta je definisanje sanacije, zatvaranja i rekultivacije segmenta S4, površine oko 2,5 ha. Rešenje sanacije segmenta S4 obuhvata i rešenje daljeg odlaganja otpada u kraćem vremenskom periodu, koji je zapravo prelazni period do početka realizacije regionalnog sistema.

„Kada postupak sanacije segmenta S4 bude završen, komunalni otpad sa teritorije grada i teritorije opštine Doljevac, deponovaće se na ovom polju sledeće dve godine. Za to vreme biće sproveden tender za izgradnju regionalne deponije „Keleš“ sa svim ispunjenim evropskim standardima po pitanju opreme i u pogledu standarda zaštite životne sredine“, rekao je Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković kazao je da je sanacija i rekultivacija polja S4 na deponiji „Bubanj“ najznačajnija investicija ovog preduzeća : „Vrednost ugovorenih radova je 60.000.000,00 dinara koje će finansirati JKP „Mediana“ Niš iz sredstava prikupljenih naknadom za deponovanje koju plaćaju građani. Planirano je da za 200 radnih dana radovi budu okončani. Izvođač radova je „MILLENNIUM TEAM’’ doo Beograd a vršenje stručnog nadzora povereno je JP Direkcija za izgradnju grada Niša“.

Boban Veličković, izvršni direktor kompanije „MILLENNIUM TEAM’’ objasnio je da je stanje na niškoj bolje nego na ostalim deponijama u Srbiji. Problem je samo u nedostatku prostora.

„Ovakvu sanaciju kompanija „MILLENNIUM TEAM’’, već je radila u Prokuplju, Smederevu i Novom Sadu. Verujemo da je to dovoljna preporuka da ćemo sanaciju ovog segmenta uraditi na pravi način uz maksimalno poštovanje ekoloških i tehničkih standarda“, kazao je Veličković.

Oblikovanjem tela deponije na ovakav način, sprovešće se kontrolisani proces sanacije deponije, čime se obezbeđuju i sprovode osnovne mere zaštite životne sredine usklađene sa postojećom zakonskom regulativom.

Polja S1,2 i 3 su sanirana i rekultivisana ranije, a ono što se očekuje u „Mediani“ je razvijanje sistema primarne selekcije otpada, koji za sada, odlično funkcioniše u dve gradske opštine. Ukoliko ovaj postupak bude sproveden i u ostale tri opštine i otpad se više vozi u Reciklažni centar a manje na deponiju, značajno će uštedeti kapacitete na polju S4 i znatno produžiti period korišćenja ovog polja.

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti O nama Počela sanacija dela deponije „Bubanj“