ODRŽAN PRVI POZORIŠNI FESTIVAL DRAMSKIH SEKCIJA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

JKP Mediana” Niš bilo je suorganizator Prvog pozorišnog festivala dramskih sekcija osnovnih i srednjih škola pod nazivomŠta dramiš” u organizaciji Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Teme Prvog festivala bile su ekologija, reciklaža i čistiji grad a po uzoru na knjigu aforizama Azbuka nečistoće”, autora aforizama Timošenka Milosavljevića i karikatura Aleksandra Blatnika a u izdanju JKP Mediana” Niš.

WP 20160402 006

Inicijatori festivala su Miroljub i Ivana Nedović, glumci niškog Narodnog pozorišta. Pre festivala glumci su sa nastavnicima, koji vode dramske sekcije u školama, održali radionicu kako pripremiti kvalitetnu predstavu.

pozorisni festival3

Cilj osnivanja ovog Festivala je da se ono što deca i nastavnici rade u školi prikaže široj publici, ali i da se širi ideja o ekološkoj svesti na ovaj način”, rekla je Danijela Marković direktorka Regionalnog centra.

Za učešće na festivalu prijavilo se devetnaest dramskih sekcija škola iz regiona, a posle polufinalnog takmičenja održanog 26. marta u finale Festivala plasiralo se šest dramskih sekcija.

Žiri u sastavu Desimir Stanojević, glumac, Svetlana Mihajlović, glumica Lutkarskog pozorišta i Timošenko Milosavljević, pisac i pozorišni kritičar izabrali su tri najbolje predstave i dodelili nagrade za režiju, kostim, najboljeg glumca i glumicu, režiju, kostim i scenografiju.

WP 20160402 014

Drago mi je sto je festival tematski. Ja kao profesionalni glumac mogu da kažem da ima puno talentovane dece i to je ono što me raduje”, kazao je glumac Desimir Stanojević.

Pobednici Prvog festivala su učenici Srednje stručne škole Dušan Trivunac Dragoš” iz Svrljiga.. Drugo mesto pripalo je OŠ Stojan Ljubić” iz Kosančića, dok su treće mesto osvojili prvaci OŠ Car Konstantin” iz Niša.

WP 20160402 023

JKP Mediana” je sve tri škole nagradilo uređenjem školskog dvorišta, sadnicama četinara, cvetnim rasadom i knjigama Azbuka reciklaže” a svih šest finalnih predstava naši sugrađani će moći da vide tokom proleća/leta u novootvorenoj Gradskoj bašti JKP Mediana” u Tvrđavi.

Inače, Festival dramskih sekcija organizuje se prvi put a organizatori najvljuju da će sledeći festival dramskih sekcija biti na temu nasilja u školama.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti ODRŽAN PRVI POZORIŠNI FESTIVAL DRAMSKIH SEKCIJA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA