BUDUĆNOST SOCIJALNOG DIJALOGA NA LOKALNOM NIVOU

Savez samostalnih sindikata Srbije i Savez sindikata Nemačke, uz podršku fondacije “Fridrih Ebert” organizovali su, u okviru zajedničkog projekta, okrugli sto na temu “budućnost socijalnog dijaloga na lokalnom nivou”.

sindikatm 640x360

Iskustva sindikalaca Nemačke dragocena su za Srbiju, jer se sve više ljudi zapošljava preko specijalizovanih agencija, gde poslodavac ostaje nevidljiv, a zaposleni, zbog toga sve teže ostvaruju svoja prava. Nemačka traga za savršenim modelom koji podrazumeva postojanje Saveta koji bi štitio prava radnika u svakom preduzecu ili posredničkoj agenciji.

201804184 640x360

Nakon sastanka, delegacija predvodjena Erikom Volfom, poverenikom sindikata DGB, posetila je Javno- komunalno preduzeće “Mediana” Niš, gde se upoznala sa realnim izazovima koje jedno javno- komunalno preduzeće u Srbiji ima, a koji se tiču prava radnika, niskih zarada i sprovođenja radnog prava u svakodnevnoj praksi.

201804183 640x480

Direktor JKP “Mediana” Niš, Dragoslav Pavlović upoznao je okupljene sa činjenicom da su uprkos niskim platama, prava radnika u preduzeću ispoštovana i da se striktno sprovodi Zakon o radu, odnosno da je sam proces rada usklađen sa Zakonom o radu na pravi način. “U Mediani nema vise zarađenih sati, već se samo prepoznaje prekovremeni i interventni rad, tako da se preraspodelom radnog vremena došlo do bolje organizacije, a sam proces rada nije ugrožen”- istakao je Pavlović. Osim toga, rečeno je da je radnicima pred sam kraj 2017. godine isplaćena solidarna pomoć koju je odobrila Vlada Srbije, a uz podršku sindikata.

201804182 640x480

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti BUDUĆNOST SOCIJALNOG DIJALOGA NA LOKALNOM NIVOU