Aktuelnosti

POVODOM NEISTINA KOJE SU U JAVNOST PLASILARA POJEDINA DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

 Logo

Povodom neistina koje su u javnost plasirala pojedina društva za zaštitu životinja

JKP „Mediana” Niš obaveštava javnost da su aparati za hranjenje pasa, koji su stigli u Niš kao donacija Društva za zaštitu životina, na molbu donatora, uskladišteni u prostorijama JKP „Mediana“, a po dogovoru do trenutka instaliranja na terenu.

Sam proces postavljanja zahtevao je dobijanje lokacijskih dozvola, organizovanje logistike za punjenje i pražnjenje mašina hranom, koju je trebalo da obezbedi JKP „Mediana“.

S obzirom na to da sve pomenute aktivnosti nisu predviđene redovnim planom JKP „Mediana“, bilo je neophodno uskladiti novonastale okolnosti sa svim neophodnim dokumentima, a u skladu sa odlukama preduzeća ali i Grada koji je osnivač istog.

Iako smo predložili 3 lokacije za instaliranje mašina (Tvrđava, pešačka zona Obrenovićeve ulice kod fontane i park Čair kod šetališta za pse) donator ih je odbio bez obrazloženja. Ponudili smo im da sami odaberu lokacije kako bismo aparate postavili što pre, jer su nam zauzumali prostor namenjen za redovne aktivnosti. Tako smo dobili nove 3 lokacije koje smo, i pored toga što nam logistički nisu odgovarale, ipak prihvatili - Niška Banja, Stop shop, Obrenovićeva, Park Svetog Save.

I kada smo bili ubeđeni da je dogovor sa donatorom uspešno završen, usledio je nov zahtev donatora za postavljanjem video nadzora, zbog čega smo morali da pristupimo pronalaženju pravnog osnova za to, potom i javnoj nabavci kao i pronalaženju tehničkih mogućnosti za instaliranje kamera na samim hranilicama.Dodatno iznenađenje za nas i svojevrsna ucena bio je vrlo nepovoljan ugovor za naše preduzeće, zbog čega smo ušli u nove pregovore sa donatorima, koji su umesto dogovora za dobrobit napuštenih životinja, nastavili sa ucenama i pretnjama.

I pored svih nepovoljnih okolnosti, a zbog dobrobiti pasa, pristali smo na primopredaju aparata koje je po dogovoru trebalo postaviti u petak 18.03.2022. godine, ali usled tehničkih problema sa video nadzorom pomerili smo postavljanje za sredu 22.03.2022. godine.

Dan pre postavljanja, uprkos tome što smo dobili čvrsta uveravanja da će aparati biti postavljeni, informisani smo da donatori odustaju od Niša i da će biti prebačeni u neki drugi grad.

Posebno napominjemo da su pomenuti donatori još na sastanku koji je pre nekoliko meseci održan izrazili izuzetno loš stav prema želji Grada da trajno reši problem pasa na ulicama, izgradnjom modernog, po evropskim standardima opremljenog prihvatilišta za pse. Ideja je tada okarakterisana kao loša, premda sve činjenice ukazuju da su napadi pasa na sugrađane učestali, da su uslovi zimi i leti na ulicama i dalje loši, da Grad godišnje izdvaja za ujede pasa 100 miliona dinara.

Posle svega navedenog sa žaljenjem konstatujemo da i pored plemenite namere Grada i JKP „Mediana“ da zaštitimo životinje i sprečimo razne zloupotrebe pojedinaca i onih koji se kriju iza različitih udruženja, nije moguća saradnja sa donatorima, koji ucenjuju i prete, krijući svoje prave namere, ali i akcije kojima manipulišu javnošću.

UKLONJENA DIVLJA DEPONIJA U LALINCU

Zahvaljujemo se građanima koji su nam ukazali na ovaj problem, a u isto vreme apelujemo, po ko zna koji put, na nesavesne građane da otpad odlažu na mestima predviđenim za to.
 
274485649 3117333351921491 4849522435041064409 n 1
 
274381884 3117333385254821 8490565836896883628 n

OZELENJAVANJE ULICE DUŠANA TRIFUNCA

naslovna 2

Inicijativa koja je krenula iz jutarnjeg programa Zone Plus za ozelenjavanje ulice Dušana Trifunca, a koju je podržao i kabinet gradonačelnice, realizovana je nakon samo 10-ak dana. Meštani ove ulice koja spaja bulevare Zorana Đinđića i Cara Konstantina, kažu da je pokrenuta inicijativa i za asfaltiranje ove ulice koja jedina nema asfalt u opštini Medijana.

U ulici Dušana Trifunca zasađeno je desetak stabala jasena i lipe, pa će ova ulica koja prolazi pored OŠ Ćele Kula uskoro biti zelenija. Ova inicijativa krenula iz Jutarnjeg programa Zone plus. Na poziv gledalaca reagovalo je gradsko zelenilo i kabinet gradonačelnice.

 

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Aktuelnosti