arhiva vesti

STAKLENU AMBALAŽU U RECIKLAŽU

 

Javno komunalno preduzeće „Mediana” u saradnji sa „Sekopakom” iz Beograda, u akciji „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži”, sakupilo je tonu i po ove ambalaže. Kako bi se najmlađim sugrađanima ukazalo na pravilan način sakupljanja otpada u OŠ „Car Konstantin” odigrana je ekološka predstava „Prljavo i čisto nije isto”.

sl 1 640x3naslovna 640x480

Stanovnici Niša su u utorak, 25. decembra, na dve lokacije, kod Palilulske i Durlanske pijace, u periodu od 11 do 14 sati, mogli da donesu 3 kilograma staklene ambalaže i da na poklon dobiju ceger ili kačket.

Prema rečima v.d. direktora JKP „Mediana” Dragoslava Pavlovića аkcija „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži” organizovana je kako bi se skrenula pažnja nišlija na važnost primarnog selektovanja otpada.

030118 sl 1 640x351

„Primarna selekcija je nešto čemu težimo i ona bi u narednom periodu trebalo da se razvija između JKP „Mediana“ i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Niša kroz podelu posuda za prikupljanjе selektovanog otpada“, navodi Pavlović.

Projektom koji je završen pre dve godine, plave kante za reciklažni otpad podeljene su stanovnicima opštine Palilula i Pantelej. Postavljeno je i 50 zvona u gradu.

030118 sl 2 360x480

„Radimo na projektu sa EU oko nabavke novih količina posuda za reciklažni otpad, kako bi preostale 3 opštine uvrstili u primarnu selekciju otpada”, rekao je Dragoslav Pavlović.

Ovo je nastavak akcije sakupljanja staklenog otpada koja je započeta krajem avgusta, kako bi se ukazalo stanovništvu da je staklo ambalaža koja može više puta da se reciklira i da ne izgubi na kvalitetu, a nepravilnim odlaganjem samo povećava telo deponije, jer se ne razgrađuje.

030118 sl 3 394x480

Pored sakupljanja staklene ambalaže na dve lokacije u gradu, u Osnovnoj školi „Car Konstantin” odigrana je dečija predstava pod nazivom „Prljavo i čisto nije isto“, koja је na zabavan i edukativan način, imala za cilj podizanje svesti kod najmlađih.

 

JKP „MEDIANA” SPREMNO DOČEKUJE ZIMU

JKP ,,Mediana” Niš potpuno je spremno za rad na zimskom održavanju puteva u gradu, rečeno je na smotri Operativnog štaba Zimske službe, koja je održana 07. novembra u krugu preduzeća. Mehanizacija sa kojom raspolaže je opremljena i remontovana i ima dovoljno soli i agregata. Do kraja godine očekuju se još tri nova vozila.

091117n 640x310

Zimska služba JKP ,,Mediana” je u potpunosti kadrovski i tehnički spremna za zimsku sezonu održavanja puteva. I ove godine radiće se po programu koji je doneo Nadzorni odbor, a koji je verifikovan Grad.

 Direktor JKP ,,Mediana” Dragoslav Pavlović je na smotri Operativnog štaba Zimske službe izjavio da postoji sedam velikih vozila koja mogu da čiste sneg, od kojih su pet funkcionalna, dok su dva u rezervi i biće uključena ako dođe do većih snežnih padavina. Mala vozila će čistiti sneg po ulicama gde su parkirana vozila i gde je nemoguće pristupiti većim vozilom.

091117 1 640x361

 „Sa mehanizacijom i kadrovskim kapacitetom koji ,,Mediana” u ovom trenutku poseduje trudićemo se maksimalno da očistimo grad. Trenutno je u fazi javna nabavka kamiona kipera, utovarivača za sneg, kao i multifunkcionalnog vozila koje može da gura sneg sa puteva. Nadamo se da ćemo do kraja decembra imati ova vozila koja će svakako pomoći već postojaćim vozilima u čišćenju grada“, naglasio je Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Mediana” Niš.

091117 2 640x440

 Za sledeću godinu planirana јe kupovina desetak novih vozila, za čiju nabavku bi bilo potrebnо da sе obezbedi oko milion evra. Novina koju će JKP,, Mediana” uvesti u rad Zimske službe je ta da će se napraviti mape puteva i kretanja vozila, kako bi se optimizovalo čišćenje које će doprineti lakšem praćenju vozila.

091117 3 640x443

 Svetislav Manić dugogodišnji komandant Operativnog Štaba Zimske službe procenio je da su i JKP „Mediana” koja održava saobraćanjice i prilazne puteve gradu i „AB Putogradnja” koja održava lokalne puteve, spremni za sneg.

 Različiti su uslovi, pa samim tim i zahtevi u kojima se odvija rad Zimske službe, unutar naseljenih mesta, sela i gradova. Efikasna Zimska služba bi trebalo blagovremenim akcijama da obezbedi prohodnost ulica i puteva u naseljima i glavne mreže puteva izvan njih.

„Mehanizacija je popravljena i remontovana, soli i agregata ima dovoljno. Moja ocena je pozitivna. Konačno su putari spremni za zimsku sezonu”, rekao je Svetislav Manić.

091117 4 640x361

 Zimska služba zvanično počinje dežurstvo 15. novembra i radiće do 31. marta sledeće godine. Program rada Zimske službe obuhvata čišćenje i izvoženje snega sa javnih površina u gradu, kao i posipanje soli radi obezbeđenja prohodnosti u saobraćaju a u zavisnosti od temperature i količine atmosferskih padavina. Prohodnost saobraćajnica ne podrazumeva da iste moraju u svakom trenutku da budu očišćene do asfalta, već da na njima ne budu veće količine snega kao bi se lagano kretala vozila. Prednost u održavanju saobraćajnica imaju ulice sa usponima u kojima se kreću autobusi gradskog prevoza: Vojvode Putnika, Bubanjski heroji, Durmitorska, Mokranjčeva, Srpskih junaka u Niškoj Banji i Mramorsko brdo.

GRADONAČELNIK POSETIO JKP „MEDIANA“

 

Prilikom posete gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, javno komunalnom preduzeću „Mediana“ rečeno je da je funkcionisanje komunalnog sistema veoma važno za svakog građanina Niša, te je važno da nivo pružanja ovih komunalnih usluga bude viši.

031117 2 naslovna 640x361

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, posetio je dve lokacije JKP „Mediana”, prostor gde se nalazi RJ za čišćenje javnih površina i upravu preduzeća u Mramorskoj ulici i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima sindikata i radnicima koji rade na poslovima sakupljanja otpada, održavanju javne higijene, održavanju mehanizacije i pružanju dimničarskih usluga, o poboljšanju uslova rada i planovima ovog javnog preduzeća.

031117 2 1 640x464

Darko Bulatović je rekao da je funkcionisanje komunalnog sistema veoma važno za svakog građanina Niša, te će Grad nastojati da poboljša uslove pružanja tih usluga, kako bi građani Niša, a i sami radnici, bili zadovoljni radom komunalnih preduzeća.

031117 2 2 640x445

„U razgovoru sa predstavnicima sindikata, dok sam rukovodio „ Jugoistokom“ , kao odgovor na sve njihove zahteve, imao sam samo jedan zahtev, a to je da se radi osam sati, kako i piše u zakonu. Onaj ko ne radi osam sati ne može ostvariti proširena prava. Zato vas molim, da se okrenete poslu, budete mu posvećeni i da se ne stidite časnog posla. Pridružiću vam se na jedan dan da čistimo i istovaramo kontejnere, da bi vam pokazao kako je to častan posao“, rekao je gradonačelnik Niša i dodao: „Godinu i po dana nikoga nisam poslao u nijedno javno preduzeće kako bi ga zaposlio, jer se tako ne radi. Danas niko ne želi da bude radnik, svi žele u kancelariju i fotelju. Takvi procesi se moraju zaustaviti. Mi ćemo kao Grad, naravno uz vašu saradnju, pomoći da vam poboljšamo uslove za rad, da vam obezbedimo bolja sredstva za rad, da uvek imate adekvatnu zaštitnu opremu i pristojnu platu sa kojom ćete moći da izdržavate porodicu.“

031117 2 3 640x361

„Direktor Pavlović i ja kao gradonačelnik, pomoći ćemo da nam grad bude lepši, da svi budu zadovoljni i svi koji rade budu ispoštovani. Naći će se najbolje rešenje za izlaz iz te situacije. Ja ću uvek biti na ulici, zajedno sa vama, uvek ćete imati podršku Grada i mene, i nastojaćemo da vam se vrati ugled koji zaslužujete, a upravo je ovaj razgovor doprinos tome“, naglasio je Darko Bulatović.

Radnici su izneli svoje nezadovoljstvo koje se tiče povećanja plata i poštovanja norme koja nalaže pet radnika u ekipi, umesto dosadašnjih četiri, poštovanje propisane pauze za topli obrok i bolje uslove rada. Na predlog radnika da Grad donese odluku u kojoj će korisnici usluga biti u obavezi da ispred svojih kuća iznesu svoje posude, gradonačelnik je obećao da će naći mogućnost da se to ostvari. To će u velikoj meri olakšati posao iznosača, ubrzati proces rada i nadomestiti tog petog radnika, koji trenutno nedostaje. Ovo se ne odnosi na posude za selektovanje otpada, već za komunalni otpad.

Gradonačelnik je saslušao sugestije i pitanja radnika i da će u duhu zajedničkog partnerstva ta pitanja i biti rešena. „Raduje me što vidim pri svim posetama komunalnim preduzećima da postoji svest zaposlenih o tome da održavamo i izgradimo bolji i lepši Niš, jer Niš je naš grad“, rekao je na kraju posete gradonačelnik Darko Bulatović.

 

JKP „MEDIANA“ NIŠ ZAPOČELO ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA

 

U petak, 02. novembra, JKP „Mediana“Niš počelo je čišćenje prve, od 46 predviđenih divljih deponija koje se nalaze na teritoriji Grada Niša. Sredstva u iznosu od sedam miliona dinara obezbedio je Grad Niš. Grad planira da obezbedi kontejnere za sva niška sela i ozeleni zemljište na kome su se nekada nalazile divlje deponije, jer je to način da građani steknu naviku da na tim mestima više ne odlažu otpad.

031117 640x361

U selu Trupalu, na teritoriji GO Crveni krst, JKP „Mediana“ je počelo realizacijom Programa čišćenja i uređenja divljih deponija. Sredstva izdvojena iz budžeta Grada, predviđena su za uklanjanje otpada, ozelenjavanje tih površina i postavljanje mobilijara, kako bi se sprečili meštani da na tim mestima dalje odlažu kabasti otpad.

„Počeli smo sa sređivanjem deponija na celoj teritoriji grada, ukupno ih ima 46. Grad je izdvojio 5 miliona za radove uklanjanja otpada, a 2 miliona za oplemenjivanje prostora posle uklanjanja otpada. „Mediana“ je iz svog programa izdvojila dvadesetak miliona. Pokušaćemo da obezbedimo ono što godinama nije zaživelo. Obezbedićemo ljudima prostor gde će biti postavljeni kontejneri, kao i kontejnere za uklanjanje kabastog otpada. Zamolio sam direktore da razgovaraju sa ljudima u tim naseljima i nađu rešenja, kako se ovakve deponije ne bi stvarale i kako bi sve funkcionisalo u najboljem redu, a samim tim se ne bi trošio toliki novac“ , rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

031117 1 600x480

Na svim prostorima gde su uklonjene divlje deponije biće postavljene table upozorenja „ Zabranjeno bacanje otpada“, a komunalna policija pojačaće kontrolu kako bi se sprečilo njihovo ponovno formiranje.

Prva deponija koja će biti očišćena na teritoriji GO Crveni Krst, je na izlazu iz sela Trupale, gde je predviđeno da se očiste još dve divlje deponije. Na teritoriji GO Crveni Krst predviđeno je čišćenje 15 divljih deponija.

031117 2 600x480

„Javno komunalno preduzeće „Mediana“ i GO Crveni Krst zajedno učestvuju u uklanjanju 15 divljih deponija. Međutim, nije samo čišćenje tih deponija prvi i jedini potez. Veoma je bitno da sa našim sugrađanima dogovorimo i rešimo problem. Sa direktorom JKP „Mediana“ smo dogovorili da velike kontejnere postavimo na mestima gde su bile divlje deponije. U GO Crveni Krst napravili smo velike table na kojima je ispisano upozorenje o zabrani bacanja optada a počećemo i sa sankcionisanjem, ali pre toga želimo da održimo tribine sa savetima građana i uputimo ih kako da rukuju otpadom“, kazao je Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

Prema rečima Dragoslava Pavlovića, direktora JKP „Mediana“ Niš u planu je da se dnevno sanira jedna deponija kako bi se do kraja godine očistile sve planirane divlje deponije.

„Ima dovoljno sredstava da se ova akcija relizuje. U budućem periodu maksimalno ćemo težiti ka poboljšanju kako divlje deponije u gradu ne bi predstavljale ekološku katastrofu. Mi nemamo, na žalost, sva sela uključena u sistem organizovanog sakupljanja otpada. Ubrzanom metodologijom potrudićemo se da sva sela uključimo u taj sistem, jer ćemo samo na taj način uspeti da potpuno otklonimo divlje deponije“, rekao je Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Mediana“ i dodao: „Sve dok nemamo kontejnere za kabasti otpad u kojima bi ljudi mogli da odlažu komunalni otpad, ne postoji način da od sugrađana tražimo da ne odlažu smeće tamo gde je njima zgodno. Potrudićemo se da od takvih prostora napravimo rekultivisan, oplemenjen prostor, postavimo mobilijar, zasadimo travu, postavimo table na kojima će pisati „ne odlagati otpad.“

Sav otpad koji se sakupi sa divljih deponija, odvozi se na Gradsku deponiju. Postoji mnogo načina koji bi unapredili rad deponije, tretman otpada i sistem primarne selekcije, čiji je cilj smanjenje same deponije reciklažom.

031117 3 640x361

Polovina otpada koji se sakupi u gradu je otpad koji predstavlja zeleni biootpad, koji se može kompostirati i prodati kao finalni proizvod. U nekim budućim analizama odrediće se opšte smernice i pravci kako bi JKP „Mediana“ krenulo ka povećanju prihoda, jer je politika svih razvijenih zemalja da kućni otpadni materijal prođe kroz neku vrstu reciklaže i proda se kao sredstvo od koga može da se napravi nešto novo. Odrediće se pravci u svakom segmentu poslovanja Mediane koji će kasnije uticati na povećanje prihoda.

Grad Niš je u 2016. godini već uložio 20 miliona dinara za raščišćavanje divljih deponija.

 

JKP „MEDIANA“- DOMAĆIN SEDNICE PU KOMDEL

 

U Nišu, u sali Regionalne Privredne komore, u petak 20. oktobra 2017. godine, održana je 71. redovna sednica Upravnog odbora PU KOMDEL, koja je okupila predstavnike komunalnih preduzeća iz Srbije, kao i predstavnike prateće privrede i reciklažne industrije.

20171020 101058 640x361

JKP „Mediana“ je bilo domaćin 71. redovne sednice Upravnog odbora PU KOMDEL kojom je predsedavao zamenik Predsednika Skupštine PU KOMDEL direktor JKP Čistoća iz Sombora, Nikola Pajić, a u radnom predsedništvu bili su, direktor JKP „Mediana“ iz Niša Dragoslav Pavlović kao i Lazar Krnjeta ispred Stručne službe Udruženja.

20171020 2 640x480

Pre početka radnog dela učesnicima je ispred Regionalne privredne komore Niš poželeo dobrodošlicu i obratio se, direktor Aleksandar Milićević koji je u svom obraćanju posebno izrazio zadovoljstvo što je Privredna komora u prilici da bude domaćin jednog ovakvog skupa koji po mnogo čemu reprezentuje našu komunalnu privredu.

20171020 4 640x361

Po obraćanju direktora Regionalne privredne komore, ispred domaćina prisutne je prvo pozdravio doskorašnji direktor JKP „Mediana“ iz Niša Bratislav Vučković, koji se prigodnim rečima svim kolegama iz drugih komunalnih preduzeća zahvalio na izuzetnoj saradnji.

Potom se učesnicima obratio novi direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović koji je istakao da će „Mediana“ u narednom periodu, na obostrano zadovoljstvo i obostranu korist, nastaviti saradnju sa kolegama iz drugih gradova i opština okupljenih u KOMDEL-u.

20171020 5 640x361

Nakon pozdravnih reči domaćina, održana je prezentacija o aktivnostma koje „Mediana“ preduzima u oblasti primarne reciklaže i trajnog zbrinjavanja komunalnog otpada. Vidan napredak i dobri rezultati postignuti su zajedničkim naporima grada Niša i „Mediane“, ali i zahvaljujući podršci Republike koja je sufinansirala izgradnju reciklažnog centra. Uz to, zamah svim ovim naporima dali su i EU fondovi iz kojih je kroz prekogranični projakat finansirana nabavka posuda i vozila za primarnu selekciju otpada.

20171020 6 640x361

U nastavku sednice učesnici su informisani o osnovnim obavezama koje proističu iz Zakona o upravljanju otpadom od kojih se većina odnosi na jedinice lokalne samouprave, ali se neke odnose direktno na javna komunalna preduzeća kao operatere na deponijama.

20171020 7 640x361

Uvodnu prezentaciju – nivo cena osnovnih komunalnih usluga u regionu zapadnog Balkana održao je predstavnik Stručne službe PU KOMDEL kroz koju su učesnici informisani o osnovnim rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja koje je obradilo podatke o cenama vode, kanalizacije i upravljanja otpadom iz preko 60 opština i gradova iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije.

Po zavšetku radnog dela sednice, JKP „Mediana“ je omogućila svim učesnicima da organizovano posete Gradsku baštu i Izložbu cveća u kompleksu Niške tvrđave, a zatim i Reciklažni centar i Gradsku deponiju „Bubanj“.

20171020 101058 640x361

Generalni zaključak svih učesnika iz Požarevca, Kragujevca, Vranja, Čačka, Užica, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Šapca, Valjeva, Aleksinca, Bora, Brusa, Inđije, Gornjeg Milanovca, Mladenovca, Negotina, Prijepolja, Vršca, kao i predstavnika prateće privrede i reciklažne industrije: Omnis, Aquastatin, i Korkovado iz Beograda, Nova oprema i Alegrina iz Novog Sada, Korali iz Kraljeva, Rasco Tamp iz Sente, Monitoring&Logistic iz Subotice, je da grad Niš i JKP „Mediana“ zaista mogu da budu ponosni na rezultate koji su postignuti.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti