arhiva vesti

JKP „Mediana“ obezbedilo 50 posuda za odlaganje staklene ambalaže

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ dobilo je 50 specijalnih posuda za odlaganje staklene ambalaže. Reč je o donaciji privrednog društva Ekostar Pak iz Beograda, a vrednost donacije je 5 miliona dinara.

Zahvaljujući JKP „Mediana“ i donaciji Ekostar Pak-a, Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio specijalne posude za odlaganje staklene ambalaže. Ovom donacijom građani Niša aktivno se uključuju u proces reciklaže i ove vrste otpada.

zvona za staklo

„Naši partneri prepoznali su „Medianu“ kao jedno od vodećih preduzeća u Srbiji i donacijom preduzeća Ekostar Pak-a napravili smo još jedan korak u upravljanju ambalažnog otpada“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš . „Posude u obliku zvona biće postavljene, već sledeće nedelje, na najfrekventnijim lokacijama u gradu, u blizini kafića i tržnih centara. Cilj nam je da građane koji nemaju gde da odlažu staklenu ambalažu, uključimo u ovaj vid reciklaže“, dodao je Vučković.

„Ovo je pilot projekat i kruna saradnje sa JKP „Mediana“ Niš. U Srbiji ne postoji dobar sistem za sakupljanje stakla. Otkupna cena je niska, a staklo je veoma skupo, tako da ne postoji ekonomska isplativost. Smatram da možemo da napravimo sistem sa JKP „Mediana“, jer se postavilo kao preduzeće koje ne zanima samo profit već radi u interesu građana Niša“, rekao je Vojislav Stanković, direktor Ekostar Paka- a.

IMG 20150715 111938

Vrednost donacije preduzeću Mediana je 5 miliona dinara, a u sledećem periodu očekuje se povećanje ovog broja specijalnih posuda, kao i postavljanje novih, za druge vrste otpada.

Čisto biram - recikliram

JKP „Mediana“ Niš , zajedno sa učenicima OŠ „Dositej Obradović“ i članovima Dečijeg ekološkog pozorišta Niš , u svom Reciklažnom centru, obeležilo je 5. juni - Svetski dan zaštite životne sredine. U Medija i reform centru Niš održana je konferencija za novinare čiji je cilj podizanja ekološke svesti i edukovanje i motivisanje dece i odraslih kako bi se svi uključili u borbu za očuvanje životne sredine.

DSCF1887

Povodom obeležavanja 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP „Mediana“ Niš održalo je konferenciju za novinare u Media i reform centru Niš. Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković, tom prilikom, osvrnuo se na prethodni period i projekat Waste, koji je realizovan u saradnji sa opštinom Pernik iz Bugarske, gde je Niš, za dve gradske opštine Palilula i Medijana, dobio 18.300 kanti i 138.000 kesa za odvajanje ambalažnog otpada.

„Realizacijom Projekta prekogranične saradnje, u našem Reciklažnom dvorištu, do sada je sakupljeno oko 200 tona reciklabilnog otpada ali očekujemo veću količinu, a samim tim rasterećujemo gradsku deponiju. Cilj je da imamo zdravu i čistu životnu sredinu“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana i zahvalio se direktoru Medija centra Mladenu Velojiću što je prepoznao trud JKP „Mediana“ u borbi za očuvanje životne sredine.

Konferenciji za novinare je prisustvovala i Dragana Crnatović Ignjatović, predsednica Dečijeg ekološkog pokreta Niša i osnivač Dečijeg ekološkog pozorišta.

„Dečiji ekološki pokret radi na edukaciji dece i odraslih iz oblasti životne sredine. Organizovali smo više akcija čišćenja prirode, napravili smo, kako mi to zovemo, ekološku televiziju, i putem interneta radimo na podizanju svesti građana o očuvanju prirode“, naglasila je Dragana Crnatović Ignjatović.

Ivana Pavlović, direktorka operacija kompanije koja se bavi odgovornim upravljanjem ambalažnim otpadom “Sekopak“ iz Beograda, smatra da bi svaki dan trebalo da bude dan zaštite životne sredine i najavila za jesen novu akciju.

„Septembra meseca sa JKP „Mediana“, započećemo kampanju u školama i domaćinstvima koja selektuju otpad, o odvajanju tetrapak ambalaže i recikliranju“, kazala je Ivana Pavlović.

Nakon održane konferencije za novinare, u Reciklažnom centru JKP “Mediana“ održana je ekološko- edukativna radionica, sa učenicima trećeg i četvrtog razreda OŠ „Dositej Obradović“, a u organizaciji Miodraga Minića, nekadašnjeg ućenika te škole a sadašnjeg studenta Morhaus koledža u Americi.

„ U Americi je situacija, što se tiče sakupljanja i odvajanja otpada, puno drugačija. Dobijamo kante za odvajanje ambalaže, na samom ulazu u dom gde stanujemo“, rekao je Minić. Mišljenja je da ljudi u Americi više poštuju životnu sredinu nego što je to slučaj u Srbiji.

Članovi Dečijeg ekološkog pozorišta su u režiji Dragane Crnatović Ignjatović , odigrali predstavu „Sadi cveće a ne smeće“, kojom su nam na pravi način pokazali da su pravi eko-borci.

Svi zajedno, obišli su Reciklažni centar gde su se upoznali na koji način se selektuje otpad.

DSCF1932

„Od malih nogu se uči kako se čuva životna sredina, te nam je utoliko draže što su naši današnji gosti upravo deca, koja nam svojom energijom snagom i optimizmom, pomažu da naučimo i starije kako da se odnose prema životnoj sredini i da ovaj ekološki cirkus pretvorimo u ekološko pozorište“, naglasio je Bratislav Vučković.

DSCF2027

Na kraju su se svi složili da je osnovni cilj svega ovoga, podizanje nivoa ekološke svesti i uključivanje u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

Ovogodišnji slogan je “Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo”.

 

U JKP „Mediana“ održana prezentacija o bezbednosti u saobraćaju

Veća ušteda i bezbednost u saobraćaju

JKP Mediana Niš bilo je domaćin kompanije RICO Training Centre iz Beograda, koje je održalo prezentaciju pod nazivom „ Profesionalno osposobljavanje kadrova u drumskom saobraćaju“. Cilj ove prezentacije je smanjenje troškova i povećanje bezbednosti u preduzećima.

DSCF1863

Rukovodstvo JKP „Mediana“ zajedno sa predstavnicima drugih javno komunalnih preduzeća u NIšu i predstavnicima preduzeća koja se bave prevozom putnika i robe, 26. maja 2015. godine, prisustvovalo je prezentaciji „ Profesionalno osposobljavanje kadrova u drumskom saobraćaju“, u organizaciji RICO Training Centre iz Beograda.

Prema rečima direktora Bratislava Vučkovića, “Mediana“ već prati standarde Evropske unije u upravljanju otpadom i nastoji da unapredi svoj rad i u pravcu bezbednosti u saobraćaju.

DSCF1870

„Prepoznali smo mogućnost da saradnjom sa RICO Training Centrrom i znanjima koja će nam oni preneti, dođemo do uštede goriva i što je najvažnije, povećamo bezbednost u saobraćaju. Raspolažemo sa stotinak vozila i za naše vozače, obuka koja je predstavljena u ovoj prezentaciji, biće od velikog značaja za njihov rad“, istakao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“.

Prema rečima Branimira Ilića,direktora RICO Training Centra, ovaj centar je jedini u Srbiji koji je ovlašćen u bezbednosti saobraćaja, te očekuje da prezentacija donese dobrobit svim prisutnim niškim preduzećima.

„Vozači će se upoznati sa standardima o bezbednosti u saobraćaju, i njihovo sprovođenje dovešće do ušteda u gorivu i rezervnim delovima, što će znatno smanjiti troškove kompanije, a i dobiće međunarodno priznate sertifikate“, dodao je Ilić.

Ulaganje u kadrove nije trošak već investicija koja se višestruko vraća, zajednićki je zaključak prisutnih na prezentaciji.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici JKP „Naissus“, JKP DirekcIja za javni prevoz grada Niša, JKP Parking servis, DVP „Erozija“, Arriva Litas DOO, TRACE PZP Niš i T.A Oktopod TRAVEL-a.

 

 

22. APRIL - DAN PLANETE ZEMLJE

JKP „Mediana“ Niš je, povodom obeležavanja 22. aprila - Svetskog dana planete Zemlje, u zajedničkoj akciji sa učenicima Gimnazije „Svetozar Marković“, u dvorištu Gimnazije, postavilo tri kontejnera za sakupljanje ambalažnog otpada. Tom prilikom sakupljeno je oko sedam kubika otpada.

DSCF1710

Ideja da se na ovaj način obeleži Dan planete Zemlje, potekla je od učenika ove Gimnazije, a JKP „Mediana“ Niš je prepoznalo dobru inicijativu i pomoglo u realizaciji.

„Svi težimo ka istom cilju, a to je skretanje pažnje javnosti da su prirodni resursi ograničeni i da samo kroz reciklažu možemo pojedini otpad da vratimo u proizvodnju. Zato na simboličan način obeležavamo ovaj dan, koji je i zgodna prilika da se svako od nas zapita kako je doprineo očuvanju planete Zemlje. Taj doprinos je upravo reciklaža“, rekao je Aleksandar Obradović, izvršni direktor za operativne poslove JKP „Mediana Niš.

DSCF1706

„Priključili smo se akciji prikupljanja ambalažnog otpada, koju je organizovalo JKP „Mediana“, kako bismo i mi dali svoj doprinos očuvanju prirodne sredine. Učenici i profesori su tokom dana sakupljali papir, karton, limenke, plastiku i staklo i time se pridružili globalnoj akciji povodom dana koji je posvećen našoj planeti“, kazala je Petra Stanković, predsednica Učeničkog parlamenta i učenica drugog razreda Gimnazije „Svetozar Markovič“.

JKP „Mediana“ i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ učestvovali su u raznim akcijama čiji je cilj podizanje nivoa ekološke svesti, kao i edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.

 

Postavljeni novi kontejneri za PET ambalažu

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ Niš, u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana postavilo je 10 specijalnih mrežastih kontejnera za sakupljanje plastične ambalaže. Stanovnicima ove gradske opštine, koji žive u kućama, za sakupljanje ambalažnog otpada, do sada, besplatno je podeljeno 2.500 kanti, a stanari 26 zgrada su dobili kese.

DSCF1680

Kontejneri su porukom „Za čistiju i lepšu Medijanu“, postavljeni su na na mestima gde je frekvencija građana najveća - u Parku Svetog Save, u Čairu, Keju na Nišavi, kao i na Trgu kralja Aleksandra i na Sinđelićevom trgu.

Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković pozvao je i ostale niške opštine da prate primer GO Medijana, kako bi grad Niš bio uredniji, čistiji i lepši.

„Prihvatili smo predlog Gradske opštine Medijana da na njenom području postavimo nove mrežaste kontejnere za PET ambalažu. Za razliku od prethodnih, koji su često bili razbijani i oštećeni, ovi sudovi su dodatno zaštićeni“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana” Niš i dodao:„Novi, postavljeni kontejneri imaju zaštitni omotač, koji bi trebao da spreči neželjene situacije i da ujedno doprinesu lepšem izgledu okoline“.

Predsednik Gradske opštine Medijana, Zoran Stojanović, pozvao je građane da, koristeći nove sudove, održavaju životnu sredinu čistijom a istovremeno sačuvaju materijal za dalju reciklažu.

„Postavljeno je 10 mrežastih kontejnera za PET ambalažu, po jedan kod pešačkog mosta u parku kraj Nišave, na Trgu kralja Aleksandra, i na Sinđelićevom trgu, po dva na Keju kod Doma mladih, i Čairu kao i tri posude u Parku Svetog Save. Još deset podzemnih kontejnera biće ugrađeno od naredne nedelje, dok će javna nabavka za novih 15 biti raspisana uskoro“, naglasio je Stojanović.

U narednom periodu, JKP „Mediana“ u saradnji sa GO „Medijana“, postaviće i kontejnere za sakupljanje kabastog otpada, a biće očišćeno i nekoliko divljih deponija.

DSCF1688

Predstavnici JKP „Medijana“ i GO Medijana obišli su punktove kod MK Božidar Adžija i kod supermarketa „Idea” u ulici Nikole Kopernika, gde su ekipe JKP „Mediana“ besplatno delile kante za reciklabilni otpad stanovnicima koji žive u individualnim domaćinstvima.

U okviru projekta WASTE koji je JKP “Mediana” realizovalo u saradnji sa bugarskom opštinom Pernik, do sada je na teritoriji GO Medijana i GO Palilula podeljeno oko 6.500 kanti i 2.500 kesa za sakupljanje ambalažnog otpada.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti