300 KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA USKORO NA ULICAMA NIŠA

Tri stotine kontejnera za reciklažu staklene ambalaže stiže u Niš zahvaljujući regionalnom projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom „Sekopak“ i NALED-om kao implementacionim partnerom.

Kako je Niš najveći grad od svih u kojima se sprovodi projekat, zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izrazila je zahvalnost partnerima i istakla da je izuzetno važna činjenica da kontejneri neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru, nego i u seoskim područjima.

„Grad Niš će pružiti maksimum pri edukaciji i podizanju svesti građana o benefitima reciklaže staklene ambalaže“, rekla je zamenica gradonačelnice Niša.

Govor marketing menadžerke Sekopaka Milice Kuzmanov

„Osim pozicioniranja kontejnera na način da budu lako dostupni građanima, nastojaćemo da posebno animiramo ugostitelje, jer će oni, uz stanovništvo, biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada“, kazao je direktor JKP „Medijana“, Niš Dragoslav Pavlović.

Kompanija „Sekopak“, kao operater ambalažnog otpada i jedan od nosilaca projekta, obezbediće tehničko i praktično znanje, ekspertizu i iskustvo, pri implementaciji sistema sakupljanja staklene ambalaže u Nišu i drugim pilot-opštinama.

„Zemlje članice Evropske unije recikliraju 70% staklene ambalaže godišnje, dok u Srbiji ta količina iznosi tek 44%. Ovim projektom želimo da povećamo procenat prikupljenog stakla  za 20%, ali i da u budućnosti razvijemo sistem koji će se primenjivati u drugim lokalnim samoupravama, u Srbiji i regionu.“, rekla je o ciljevima projekta Milica Kuzmanov, marketing menadžerka „Sekopaka“. Ona je takođe navela da je Evropska unija krenula sa primarnom selekcijom još 1992, dok je Srbija počela 2010, zbog čega i postoji velika razlika u brojkama.

„Iskustva Niša i drugih opština u kojima će se pilotirati projekat, biće dragocena za razvoj efikasnog i ekonomski isplativog sistema za upravljanje staklenom ambalažom, koji ćemo onda biti u prilici da preporučimo i drugim gradovima i opštinama u Srbiji“ poručila je Ana Ilić, direktorka za dobru upravu NALED-a, najavivši izradu vodiča na osnovu kog će i opštine koje ne učestvuju u projektu moći da uspostave optimalan sistem upravljanja staklenom ambalažom.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ osim u Nišu, sprovodi se i u Somboru, Kragujevcu i Varvarinu, kao i u odabranim pilot opštinama u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti 300 KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA USKORO NA ULICAMA NIŠA