VD DIREKTOR JKP MEDIJANA GOVORIO O UČINKU I PLANOVIMA OVOG PREDUZEĆA

Ivan Mihajlovic foto GP08

Ivan Mihajlović, v.d JKP Medijana, izneo je danas na poslednjoj sednici Skupštine Grada učinak ovog preduzeća i govorio o problemima sa kojima se susreće.

On je u prvi plan istakao nedavno potpisani novi kolektivni ugovor.

“JKP Medijana ima novi kolektivni ugovor koji msu regulisana prava i obaveze zaposlenih i on će stupiti na snagu 1. januara. Takođe smo uradili i novu sistematizaciju, koja takođe stupa na snagu od 1. januara. Kad je o investicijama reč, planirane su u sanaciju i monitoring deponije Bubanj, a takođe na očekuje i isporuka značajnog broja vozila, jedna od najvećih nabavki u prethodnim godinama”, rekao je Mihajlović, pa naveo:

“Očekujemo auto-cisterne za pranje vozila, autosmećara, i to jednog za podzemen i dva za nadzemne kontejnere, vozilo kiper i ono što je novina, koja nas očekuje u 2022. godini je uspostavljanje monitoring centra za praćenje operativnog rada JKP Medijana.”

Ipak, grad često deluje sve prljavije.

“Što se tiče mini-deponija, JKP Medijana redovno uklanja divlje deponije, u dogovoru sa Gradom. Planirano je da to nastavimo da radimo i naredne godine. Nije Medijana jedina kriva što divlje deponije imamo na svakom koraku, već postoji i lična odgovornost građana koji ostavljaju smeće na mestima gde im nije mesto. Kako bismo predupredili takve stvari, od aprila do novembra imamo i besplatan odnos kabastog otpada svake godine”, poručio je Mihajlović, pa objasnio:

“Građani pozivom na kol-centar JKP Medijane mogu da zakažu odvoz otpada. I pored toga, redovno nalazimo i krevete i fotelje pored kontejnera. Preduzeće je dobro tehnički opremljeno i u ovom trenutku imamo 34 autosmećara i većina je u funkciji. Za svakodnevno funkcionisanje odvoza otpada je potrebno 17 vozila. Ovo će svakako povećati našu flotu i očekujemo da više ne bude problema sa odvozom smeća. Imali smo u jednom periodu ove godine problem kada je na snagu stupio novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila, s obzirom na to da us to vozila koja se koriste svakodnevno uložili smo veliki napor da ih dovedemo do stanja da mogu da prođu tehnički pregled.”

On je izneo i učinak akcije besplatnog odnošenja kabastog otpad, kao i aplikacije Eko-lovac.

“Ove godine smo posetili 157 adresa na poziv građana i odvezli oko 4300 metara kubnih kabastog otpada. To nije dovoljno, s obzirom na to da i dalje imamo divlje deponije, koje redovno čistimo, kao što je Crvena zvezda, koja se čisti jednom nedeljno. Ono što je neophodno jeste da u narednom periodu imamo malo bolju saradnju sa inspekcijskim službama kako ne bi došlo do formiranja novih i korišćenja starih divljih deponija”, objasnio je Mihajlović, pa dodao:

“Aplikacija Eko lovac daje dobre rezultate, ali misli da, nažlost, građani još uvek ne znaju dovoljno o toj aplikaciji. Preko nje možete da slikate problem i pošaljete ga nama u centralu. On automatski generiše samu lokaciju i mi u roku od 24 sata otklanjamo te probleme.”

Kada je reč o finansijskom aspektu poslovanja, postoje zaduženja.

“Što se tiče kreditnog zaduženja JKP Medijana, u ovom trenutku dugujemo oko 230 miliona. Manji deo tih sredstava, oko 100 miliona, je zaduženje za tekuću likvidnost, a veći deo za investicione kredite. U 2022. godini očekujemo da ćemo imati niže kreditno zaduženje i da će to krajem iste biti oko 256 miliona, a da se struktura poveća u korist investicionih kredita, jer svaki razvoj u privredi se najpre finansira iz eksternih, a zatim iz sopstvenih izvora.”

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti VD DIREKTOR JKP MEDIJANA GOVORIO O UČINKU I PLANOVIMA OVOG PREDUZEĆA