U JKP „MEDIANA“ NIŠ organizovan skup o reciklaži u Srbiji

 Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, posetio je JKP „Mediana", gde se na terenu upoznao sa problemima koje imaju gradovi i komunalna preduzeća, i najavio niz promena u Zakonu o tretiranju otpada.

4

Iako je neophodno da se u Srbiji izgraditi 26 deponija, kako bi sav otpad bio pravilno odlagan, za proteklih deset godina, izgrađeno je samo šest. Njihova izgradnja finansirana je sredstavima obezbeđenim od strane države ili Evropskih fondova, koja su nedovoljna za dalju izgradnju. Tri najveća grada u Srbiji, Beograd, Novi Sad i Niš, nemaju regionalne deponije, i neophodno je da se što pre izgrade, kako bi se podigao stepen zaštite životne sredine u najnaseljenijim mestima.

2

„Jedini način, da se reši problem otpada i zaštiti životna sredina, je da se omogući stranim investitorima da ulože u upravljanje otpadom. Investitori bi izgradili pogone za deponovanje i reciklažu, zaradili novac, a po isteku ugovora, za sobom bi ostavili čistu sredinu, kapacitete i znanje“, rekao je Bratislav Blažić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, prilikom jučerašnjeg razgovora o reciklaži u Srbiji, koji je održan u JKP „Mediana“ Niš.

U JKP “Mediana” kažu da time što su počeli da selektuju otpad i recikliraju, već poštuju direktive EU.

„JKP „Mediana“ već poštuje direktive EU gde je reciklaža osnovni i primarni način tretmana otpada. Pravilnim tretmanom, želimo da otpad ne tretiramo kao smeće, već kao resurs, od koga može da se zaradi. Realizacijom Projekta prekogranične saradnje sa opštinom Pernik iz Bugarske, upravo smo napravili taj prvi korak i na pravom smo putu za rešavanje problema vezanih za otpad“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ Niš.

Blažić je obišao reciklažni centar i deponiju u Nišu, kako bi sakupio informacije sa terena, jer će, kako kaže, država morati da da se uključi, kako bi svi procesi bili jasni i transparentni. Potrebno je da se naprave izmene i dopune u Zakonu o upravljanju otpadom, kako bi ga uskladili sa evropskim.

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ uradilo je projekat za sanaciju dela postojeće deponije, što će joj produžiti vek još nekoliko godine, kako bi građani Niša, do izgradnje Regionalne deponije , imali gde da odlažu otpad.

JKP “Mediana“ pristupila Klasteru građevinsko komunalne delatnosti „Panonija“

Sastanku rukovodstva Mediane, predstavnika gradskih opština i uprava, sa predsednikom Odbora Skupštine Srbija za zaštitu životne sredine, Branislavom Blažićem, prisustvovao je i Milan Gutić, predsednik Klastera građevinsko komunalne delatnosti „Panonija“. Tom prilikom potpisan je sporazum o pristupanju JKP “Mediana“ ovom Klasteru.

3

„Očekujemo uspešnu saradnju na ostvarenju zajedničkih ciljeva na polju zaštite životne sredine kao i edukacije građana o reciklaži“, rekao je Milan Gutić.

Bratislav Vučković je istakao da očekuje da se razmenom iskustava i aplikacijom nekih projekata, koji do sada nisu korišćeni na najbolji način, da doprinos procesu selektovanja otpada i reciklaže.

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti U JKP „MEDIANA“ NIŠ organizovan skup o reciklaži u Srbiji