Čisto biram - recikliram

JKP „Mediana“ Niš , zajedno sa učenicima OŠ „Dositej Obradović“ i članovima Dečijeg ekološkog pozorišta Niš , u svom Reciklažnom centru, obeležilo je 5. juni - Svetski dan zaštite životne sredine. U Medija i reform centru Niš održana je konferencija za novinare čiji je cilj podizanja ekološke svesti i edukovanje i motivisanje dece i odraslih kako bi se svi uključili u borbu za očuvanje životne sredine.

DSCF1887

Povodom obeležavanja 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP „Mediana“ Niš održalo je konferenciju za novinare u Media i reform centru Niš. Direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković, tom prilikom, osvrnuo se na prethodni period i projekat Waste, koji je realizovan u saradnji sa opštinom Pernik iz Bugarske, gde je Niš, za dve gradske opštine Palilula i Medijana, dobio 18.300 kanti i 138.000 kesa za odvajanje ambalažnog otpada.

„Realizacijom Projekta prekogranične saradnje, u našem Reciklažnom dvorištu, do sada je sakupljeno oko 200 tona reciklabilnog otpada ali očekujemo veću količinu, a samim tim rasterećujemo gradsku deponiju. Cilj je da imamo zdravu i čistu životnu sredinu“, rekao je Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana i zahvalio se direktoru Medija centra Mladenu Velojiću što je prepoznao trud JKP „Mediana“ u borbi za očuvanje životne sredine.

Konferenciji za novinare je prisustvovala i Dragana Crnatović Ignjatović, predsednica Dečijeg ekološkog pokreta Niša i osnivač Dečijeg ekološkog pozorišta.

„Dečiji ekološki pokret radi na edukaciji dece i odraslih iz oblasti životne sredine. Organizovali smo više akcija čišćenja prirode, napravili smo, kako mi to zovemo, ekološku televiziju, i putem interneta radimo na podizanju svesti građana o očuvanju prirode“, naglasila je Dragana Crnatović Ignjatović.

Ivana Pavlović, direktorka operacija kompanije koja se bavi odgovornim upravljanjem ambalažnim otpadom “Sekopak“ iz Beograda, smatra da bi svaki dan trebalo da bude dan zaštite životne sredine i najavila za jesen novu akciju.

„Septembra meseca sa JKP „Mediana“, započećemo kampanju u školama i domaćinstvima koja selektuju otpad, o odvajanju tetrapak ambalaže i recikliranju“, kazala je Ivana Pavlović.

Nakon održane konferencije za novinare, u Reciklažnom centru JKP “Mediana“ održana je ekološko- edukativna radionica, sa učenicima trećeg i četvrtog razreda OŠ „Dositej Obradović“, a u organizaciji Miodraga Minića, nekadašnjeg ućenika te škole a sadašnjeg studenta Morhaus koledža u Americi.

„ U Americi je situacija, što se tiče sakupljanja i odvajanja otpada, puno drugačija. Dobijamo kante za odvajanje ambalaže, na samom ulazu u dom gde stanujemo“, rekao je Minić. Mišljenja je da ljudi u Americi više poštuju životnu sredinu nego što je to slučaj u Srbiji.

Članovi Dečijeg ekološkog pozorišta su u režiji Dragane Crnatović Ignjatović , odigrali predstavu „Sadi cveće a ne smeće“, kojom su nam na pravi način pokazali da su pravi eko-borci.

Svi zajedno, obišli su Reciklažni centar gde su se upoznali na koji način se selektuje otpad.

DSCF1932

„Od malih nogu se uči kako se čuva životna sredina, te nam je utoliko draže što su naši današnji gosti upravo deca, koja nam svojom energijom snagom i optimizmom, pomažu da naučimo i starije kako da se odnose prema životnoj sredini i da ovaj ekološki cirkus pretvorimo u ekološko pozorište“, naglasio je Bratislav Vučković.

DSCF2027

Na kraju su se svi složili da je osnovni cilj svega ovoga, podizanje nivoa ekološke svesti i uključivanje u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

Ovogodišnji slogan je “Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo”.

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Arhiva vesti Čisto biram - recikliram