AKTIVNOSTI JKP „ MEDIANA“ NIŠ

 

Pored redovnih aktivnosti koje ima JKP „Mediana“ je na osnovu poziva građana i odžanih sastanaka na rubnim područjima grada samo u toku juna meseca tekuće godine izvršila sanaciju više od  petnaest divljih deponija u Nišu i okolini.

20180704 0

Sanirane su divlje deponije u Pasi Poljani, Lalincu, Mramoru, zatim deponija u selu Krušce kod Niša, divlja deponija u Berbatovu, Vukmanovu, Gabrovcu, Gornjem i Donjem Međurovu, Novom Selu i  Popovcu.

20180704 1

Iako većina ljudi ima zdrave i dobre navike, nažalost postoje pojedinci, koji i dalje odlažu otpad nesavesno. Divlja deponija u naselju Crvena Zvezda je primer loše prakse, gde se čišćenje nakupljenog smeća vrši na nedelju dana zbog ogromne količine otpada koje generišu građani tog dela grada. Slična situacija ovog meseca viđena je i u ulici Petra Vučinića, Ivana Milutinovića, kao i na par mesta u najužem centru grada.

20180704 2

“Nepoštovanje komunalnog reda je na teritoriji celog grada, ali i u strogom centru. Obrenovićeva ulica je, svakodnevno „ukrašena“ džakovima ambalažnog otpada. To jeste veliki problem, ali se lako rešava. Odlaganje ambalažnog otpada je inače regulisano zakonom.

20180704 3

Potrebno je da vlasnici kafića, kafana ili hotela, potpišu Ugovor sa JKP „Medianom“ o odvozu ambalažnog otpada, što je propisano skupštinskom odlukom. U tom slučaju oni nas obavezuju da im besplatno pružamo tu vrstu usluge. Taj ambalažni otpad inače završava u reciklažnom centru „Mediana“, ističe direktor JKP “Mediana” Niš, Dragoslav Pavlović.

20180704 4

Međutim, uprkos mnogim negativnim pojavama, u Nišu se aktivno radi na poboljšanju higijene i održavanja zelenih povšina. Usled intenzivnog kišnog perioda vegetacija buja, pa su  tretmani košenja trave i rastinja učestaliji.

20180704 5

Osim parkovskih površina gde se vrši prašenje cveća, oblikovanje ukrasnog šiblja, okopavanje živica, čišćenje ruža i ostalog sadnog materijala, aktivno se uređuju kružni tokovi, a u ulicama gde je to neophodno vrši se i orezivanje krošnji radi bolje bezbednosti u saobraćaju. Uporedo sa tim, u okviru rekonstrukcije Voždove ulice, bilo je neophodno ukloniti stabla čiji je korenov sistem podigao asfalt.

20180704 620180704 7

Uredjeno je Pantalejsko groblje, Vojničko groblje na Trošarini, Logor na Crvenom Krstu, stadion FK Radničkog, a u toku je čišćenje Starog groblja, kao I ručno čišćenje ulica III prioriteta od Ledene Stene ka Delijskom Visu.

20180704 820180704 9

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti AKTIVNOSTI JKP „ MEDIANA“ NIŠ