NOVA VOZILA I OPREMA

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ Niš predstavilo je javnosti obnovljen vozni park koji je od sada bogatiji za pet kamiona autosmećara, pet kamiona kipera za potrebe zimske službe, četiri velike i tri male čistilice za održavanje javne higijene u gradu. 

NOVA FLOTA

            Nabavljeni su i raonici koji se montiraju po potrebi, kao i posipači koji se, takođe dodaju kamionima u vreme zimskih meseci, a koji su najsavremeniji u svetu. “Nova flota, marke MAN I DAF je nešto najmodernije u ovom trenutku, a zahvaljujući gradu sredstva smo utrošili za ono što je gradu i građanima najpotrebnije” istakao je direktor “Mediane” u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i prisutnih predstavnika medija.

NOVA FLOTA 1

             „Zahvaljujući ovoj opremi svaka ulica u gradu biće redovno čišćena. To je garancija  za lepši izgled grada, brige o zelenilu, higijeni i svega onoga što je u nadležnosti „Mediane“. Ono što je sigurno to je da grad i prema „Mediani“ i prema svim drugim preduzećima redovno izvršava svoje obaveze, vraća dugove iz ranijih godina i to se sada privodi kraju. Grad je stao na svoje noge u finansijskom pogledu i stvoreni su preduslovi da se razvija u svakom smislu“ istakao je gradonačelnik Bulatović.

            „Što se tiče novih investicija vezanih za komunalnu delatnost u gradu, vodilo se računa o realnim potrebama pa će najveći autosmećar sa hidrouličnom rukom služiti za podizanje podzemnih kontejnera, dva autosmećara srednje veličine podržaće veća naselja gde su blokovi zgrada sa većom količinom otpada, a mali autosmećari koji su nabavljeni moći će da uđu u svaku, i najmanju, ulicu.Oni će uglavnom služiti za uklanjanje otpada u ulicama sa kućama“, kaže Pavlović.

            On dodaje da su nabavljena i dva tipa auto-čistilica, marke MUVO I RAVO. Autočistilice veće kubikaže biće dodeljene opštinama u gradu.

NOVA FLOTA 2

            „Cilj je da svaki, i najmanji deo u gradu bude mašinski očišćen, da čistilice pokriju sve površine grada, jer to nikada ranije nije rađeno, posebno u rubnim naseljima. Autočistilice kojih je do sada bilo su stare i često su se kvarile. Iz tog razloga nove autočistilice koje ćemo postaviti po opštinama imaće zadatak da bar jednom u toku meseca svaku ulicu u gradu obiđu i da je očiste. Neće se više raditi samo po principu četki kao što smo ranije mogli da vidimo. Sada će se za čišćenje koristiti i voda pod pritiskom tako da će se prljavština sa trotoara nabacivati  na četke koje će taj otpad usisavati i ostavljati potpuno očišćenu ulicu“, objašnjava Pavlović.

            Male autočistilice biće dodeljene, takođe, opštinama. Jedna manja autočistilica biće dodeljena opštini Niška Banja  zato što je ona manje površine od ostalih opština, a druge dve manje autočistilice će biti za sve one površine u gradu koje nisu kolovozne. Odlika malih čistilica koje su nabavljene je njihova multifunkcionalnost. One nisu samo mašine sa četkama za čišćenje, već će u toku zime imati male raonike i posipače, a mogu poslužiti i kao podizne platforme za zamenu sijalica i slično.

NOVA FLOTA 3 1

            Nabavljeni su i kamioni koji će biti u funkciji zimske službe. „Godinama pričamo o tome, a sada je došlo vreme da zimsku službu unapredimo, da dupliramo njene kapacitete. Radi se o najsavremenijim mašinama koje postoje u svetu, o moćnim mašinama koje će gurati sneg sa naših  bulevara, uparivaćemo ih kada dođe do većih padavina kako bi bulevari bili čisti i prohodni u dve i tri trake. Kamione starije generacije nećemo rashodovati nego ćemo ih preusmeriti u manje ulice. Cilj je da u istom trenutku krenemo da čistimo sve ulice u gradu kada počne da pada sneg. Do sada smo to radili samo u velikim ulicama i na bulevarima, a manje ulice smo čistili tek kada prestane sneg“, dodaje Pavlović.

            Pavlović naglašava da će nabavkom novih vozila „Mediana“ imati značajnu uštedu kada se radi o servisiranju voznog parka. „Kada imate stari vozni park, na godišnjem nivou kupuje se ogromna količina delova“, objašnjava on. „Mediana je izdvajala ranijih godina ogromna sredstva  za rezervne delove. Ovi kamioni neće trošiti delove i to je ušteda u narednih pet, šest do deset godina. Osim toga, garantni rok je dve godine. 

 

Vi ste ovde: Početak Vesti Najnovije vesti NOVA VOZILA I OPREMA